Visithundested-Gb Hundested oversigt

Hundested
et besøg værd
.

Forside

 Kikhavn

 Lynæs

 Sølager

Torup

 Skansen

Knuds hus

Nødebohuse

Erhvevs Havnen

Aktiv fritid

Skove

Hundested havn

Kontakt


Foto & Video

Huset har en fantastisk udsig da det ligger på en bakke  ovenfor klinten, hvorfra der føre en trappe til stranden, i klart  vejr  kan man se til såvel Hesselø som Rørvig, ikke langt  derfra ligger Spodsbjerg fyr og imellem det og huset er der i  1936  opført en mindevarde, alle stenene kommer fra  forskellige  lokaliteter i Grønland.

Huset blev ramt af en voldsom brand i oktober 2011 men er  blevet genskabt, og Knud Rasmussens ”arbejdshule” med pejs  og varme farver, er for første gang blevet åbnet for publikum.

I Nørregade ved det gamle Rådhus (nu bibliotek) står en  buste af Knud  Rasmussen.

Området indbyder til at man - ud over at besøge huset - giver  sig tid til at gå en tur i det smukke og spændende landskab.  

Knud Rasmussens hus, genopbygget efter branden i 2011, er et velbesøgt museum.

Knud Rasmussens hus’ historie.
Huset er beskrevet som en sommer residens, men det var først og fremmest et arbejdshus som Knud Rasmussen benyttede mellem sine mange ekspeditioner. Huset blev bygget under 1. Verdenskrig medens Knud Rasmussen var på sin 2. Thule-ekspedition, det er tegnet af arkitekt Helge Boisen-Møller i engelsk landstil og stod færdigt i 1917.
Knuds enke, Dagmar,  overdrog grund med hus og indbo til kommunen i 1939, dengang Torup Kommune, siden har det fungeret som  mindestue og museum.  


Efter en voldsomme brand i oktober 2011 er huset nu blevet genskabt med de originale farver og udtryk fra Knud Rasmussens tid. Polarforskerens ”arbejdshule” med pejs og varme farver åbnes for første gang for publikum. Der er altså god grund til at spadsere en tur i det storslåede landskab og kigge indenfor i polarforskerens arbejdshus.


Museets besøgstal er steget støt gennem årene, så det i dag er svært at håndtere de mange gæster.

Derfor drømmes der om at bygge et helt nyt Knud Rasmussen Museum i Hundested, og helst på havnen med havudsigt.
Derved kan den den samlede historie omkring Knud Rasmussen bedre formidles, hvilket er svært med de rammer der er i huset i dag.

Knud Rasmussens hus.

 Åbningstider for Knud Rasmussens Hus, fra påske til og med  efterårsferien uge 42.
Alle dage kl. 11-16 (mandag lukket,  undtagen på helligdage)

 Entré: Voksne 50 kr. Børn og unge under 18 år gratis. Omvisninger  900 kr. pr. time mod forudbestilling. Billetten er samme dag også  gyldig til Krudtværket. Grupper modtages uden for sæsonen mod  forudbestilling på  tlf. 47 72 06 05   
Mere om museet på Website  Knud Rasmussen

Mere om Knud Ramussen Knud Rasmussen Selskabet

Se og hør om Knuds hus på  Youtube

Knud Rasmussen forsvarlig klædt på til kulden.
Til højre ses busten der blev rejst i anledningen af hans 100. års dag. Den står foran det tidligere Hundested rådhus, det nuværende bibliotek og medborgerhus Nørregade 61.

Mindevarden på spodsbjergbakken med udsigt over Knuds hus og over vandet med Rørvig på den anden side.

Her ses til venstre Thorvald Stauning, ved afsløringen af mindevarden og på billedet til højre er det Peter Freuchen.

 Spodsbjerg Fyr.
Fyret blev etableret i 1845 men er udskiftet flere gange, det nuværende fyrtårn blev bygget i 1907. Fyret er kun 9 meter højt, men da det  ligger på en 30 meter høj moræneklint, kan lyset ses af skibe 40 km. ude. Fra klinten ved fyret kan man,  
i godt vejr, se Hesselø, Rørvig og  Kullen i Sverige.  personen der skuer ud over landskabet, har iflg. Lokalhistorisk Forening været nævnt som værende P. Christiansen, men det er fyrmester N. C. Rasmussen.


Under II verdenskrig havde tyskerne et kystbatteri ved fyret, hvor der var stationeret ca. 100 tyske soldater til at betjene de 4 kanoner med en skudvidde på 18 km.

Fyret som det oprindeligt så ud.

Spodsbjerg fyr.

Se stort kort på Open Street Map

Fakta om Knud Rasmussen:

Knud blev født den 7. juni 1879 i Jakobshavn, det nuværende Ilulissat i Grønland, Som søn af præst og sprogforsker Christian Rasmussen og hans Grønlandskfødte hustru Louise f. Fleischer.
Knud voksede op i det grønlandske samfund, gennem tjenestefolkene og hans legekammerater blev han fortrolig med det grønlandske sprog og kultur.

I 1891 rejste hele familien til Danmark, og et nyt kapitel i Knuds liv begyndte, da faderen tog tilbage til Grønland måtte Knud blive i Danmark for at fuldende skolen.

I 1902 var Knud tilbage i Grønland som deltager i Den danske litterære Grønlandsekspedition sammen med Mylius-Eriksen og kunstneren Harald Moltke.

Knud Rasmussen gennemførte mere en ti ekspeditioner i Grønland, men hans mest berømte ekspedition er den 5. Thuleekspedition på 18.000 km fra Grønland til Stillehavet, hvor han kortlagde eskimoernes kultur og udvikling, som ingen anden før ham.

Knud blev syg under den 7. ekspedition og blev bragt til Julianehåb og derpå til Gentofte Hospital.

Han døde efter nogle måneder, den 21. december 1933, da der tilstødte lungebetændelse.

Knud blev stedt til hvile på Vestre Kirkegård i København ved en enkel højtidelighed.

Læs mer under Hundesteds kendte.

Til  Top